اسکرو کانوایر (سیستم انتقال مواد حلزونی)
سیستم انتقال مواد حلزونی و یا همان اسکرو کانوایر ها یکی از سیستم های انتقال مواد فله میباشد که کاربرد بسیار وسیعی در صنایع مختلف از جمله صنایع سیمان ، فولاد ، کانی ها ، معادن ، مواد غذایی و … دارد. استفاده از این سیستم ها جهت انتقال مواد فله در طول های کم به دلیل امکان ایجاد چندین ورودی و خروجی بسیار مناسب بوده ولی در برای مسافت های زیاد توصیه نمیشوند.
قسمت اصلی این سیستم یک شافت است که یک قطعه به شکل مارپیچ و یا ماردون بر روی آن نصب گردیده است و با مکانیزمی ساده، با چرخش مواد را به سمت جلو و یا عقب انتقال میدهد. باید توجه داشت این مکانیزم گرچه در ظاهر ساده میباشد اما طراحی دقیقی را جهت استفاده از حداکثر راندمان و همچنین عدم آسیب به مواد در پروسه حمل نیاز دارد. امروزه جدیدا سیستم های بدون شافت نیز برای کاربردهای ویژه ایی که دارای تکنولوژی خاصی است نیز طراحی و تولید شده است. البته ماردون ها می توانند بدون شفت طراحی شوند که به آن ها شافت لس shaft less گفته میشود. میتوانید در این قسمت در این مورد بیشتر بخوانید.
طراحی و بهینه سازی اسکرو کانوایر
یکی از مهمترین نکات ساخت و به کارگیری این نوع از سیستم های انتقال مواد طراحی درست، اصولی و منطبق بر شرایط کاریست. عوامل مختلفی از جمله نوع مواد مورد حمل، دبی مواد و مسافت و ارتفاع انتقال در طراحی اسکرو کانوایرها پارامتر های موثر است که تعیین کننده گام مارپیچ، سرعت چرخش و ابعاد و جنس متریال مارپیچ میباشند. امروزه با وجود نرم افزارهای متعدد و تخصصی طراحی بهینه و کارآمد مارپیچ ها ساده تر شده هرچند همچنان این فرآیند نیاز به علم و تجربه خاصی دارد. به همین دلیل باید در انتخاب سازنده اسکرو کانوایر دقت زیادی داشته باشید.
همچنین این کانوایر ها بسته به طول و در صورت نیاز ممکن است دارای یک یا تعدادی یاتاقان آویز Hanger Bearing باشند. این یاتاقان ها جهت نگه داشتن ماردون در طول اسکرو کاربرد دارند.
فولاد به کار رفته در اسکرو کانوایر و نقاله ماردون نیز بنابر نوع استفاده متفاوت است. ازجمله موادی که در بخش مارپیچ استفاده میشود میتوان به فولادهای معمولی با روکش سرامیک و یا انواع فولاد ضد سایش از قبیل هاردوکس و یا دورستات و غیره اشاره کرد. در برخی صنایع دیگر از جمله صنایع غذایی نیز از فولاد های استینلس استیل استفاده میشود.
لازم به ذکر است که نوعی از اسکرو کانوایرها که جهت تغذیه یک تجهیز استفاده میشود اسکرو فیدر گفته میشود. همچنین برای بارگیری مواد فله و پودری علاوه بر نوار نقاله بارگیری میتوان از اسکرو فیدرها نیز استفاده کرد. اسکرو فیدر بر خلاف نوار نقاله ها محدودیتی در درجه شیب نصب ندارند و میتوان آن ها را در شیب هایی با بیش از 18 درجه نیز نصب نمود.
بالابر حلزونی انتقال مواد فله
بالابر مواد پودری که بالابر حلزونی یا اوگر نیز گفته میشود یکی از انواع اسکرو کانوایر میباشد. این تجهیز با داشتن یک هاپر جهت انتقال مواد پودری به دستگاه های بسته بندی و یا سایر قسمت های خطوط تولید مورد استفاده قرار میگیرد.
مزایا و معایب ماردون انتقال مواد
مزیت های استفاده از ماردون ها و اسکرو های انتقال مواد فله به حدی است که میتوان به راحتی از معایب اندک آن چشم پوشی نمود. یکی از مزایای این نوع از سیستم ها کم بودن هزینه تعمیر و نگهداری آنهاست. مزیت مهم دیگر آن ها قابلیت استفاده از آن در شرایط کاری مختلف است. به نحوی که می توان از آنها حتی در محیط های پخت و یا جهت ترکیب مواد استفاده نمود.
از معایب این سیستم ها شاید بتوان به عدم استفاده آنها جهت انتقال مواد در فواصل زیاد اشاره نمود که در این موارد به جای ماردون میتوان از خطوط نوار نقاله استفاده نمود. میتوانید در ویکیپدیا بیشتر در مورد نوار نقاله بدانید.
ساخت24 با داشتن تجربه و نیروی متخصص آماده ارائه خدمات طراحی و ساخت انواع سیستم های حمل مواد فله از جمله انواع مارپیچ ها و اسکرو کانوایرها میباشد.
عوامل مهم در تعیین ظرفیت اسکرو کانوایر
در زیر به برخی پارامترها در تعیین ظرفیت اسکرو کانوایر ها اشاره میکنیم:
۱. ابعاد اسکرو
- قطر پیچ: قطر پیچ اسکرو مستقیماً بر ظرفیت آن تأثیر میگذارد. پیچ با قطر بزرگتر مقدار بیشتری از مواد را جا به جا میکند.
- طول پیچ: طول پیچ یا گام نیز از اهمیت بالایی برخوردار است؛ طول بلندتر گام موجب افزایش ظرفیت اسکرو میشود.
۲. زاویه شیب نصب
- زاویه شیب نصب یکی دیگر از عوامل کلیدی در تعیین ظرفیت اسکرو است. هرچه زاویه شیب کمتر و افقی تر باشد ، ظرفیت بیشتری برای جابجایی مواد فراهم میکند.
۳. ویژگیهای مواد
- نوع مواد: ویژگیهای مواد مانند دانهبندی، چگالی، و خصوصیات دیگر میتوانند تأثیر زیادی بر ظرفیت اسکرو داشته باشند.
- میزان رطوبت: مواد با میزان رطوبت بالا ممکن است ظرفیت اسکرو را کاهش دهند و عملکرد آن را تحت تأثیر قرار دهند.
۴. سرعت اسکرو
- سرعت حرکت اسکرو نیز به طور مستقیم بر ظرفیت آن اثر میگذارد. افزایش سرعت ممکن است ظرفیت اسکرو را افزایش دهد، اما این عدد باید بهینه بوده و نیاز به توجه به ایمنی و پایداری دارد.
۵. شرایط محیطی
- شرایط محیطی مانند دما، رطوبت، و شرایط فشار نیز بر ظرفیت اسکرو تأثیرگذار هستند. این عوامل ممکن است عملکرد اسکرو را تحت تأثیر قرار دهند و نیازمند توجه ویژه باشند.